Сумський державний університет спільно з Університетом медицини, фармації, науки й технологій імені Джорджа Еміля Паладе (Румунія) успішно провели Міжнародну студентську дискусію «Демократичні цінності мовою їжі» у понеділок, 8 грудня 2025 року, у межах проєкту ENLACED програми Erasmus+.
Захід об’єднав українських і румунських студентів з метою обговорення, як повсякденні харчові традиції відображають спільні демократичні цінності, такі як відкритість, рівність, культурний діалог і повага до різноманіття. Учасники обговорили символізм гостинності як універсальної демократичної практики, підкресливши, що прийом гостей за столом є жестом включення та взаємної поваги.
Студенти також розглянули, як популярні глобальні продукти , зокрема чизбургери та Coca-Cola, стали неформальними символами єднання, доступності та культурного обміну в різних суспільствах. Ці приклади спонукали до дискусії про те, як прості й широко доступні страви можуть формувати відчуття спільної ідентичності серед людей із різних культурних контекстів.
Окрему увагу було приділено значущості традиційних національних страв. Українські студенти представили борщ і кутю як втілення цінностей спільноти, родинних традицій. Румунські учасники наголосили на символічності поленти як елементу регіональної спадщини, стійкості та культурної тяглості.
Зустріч була організована представниками Університету медицини, фармації, науки й технологій імені Джорджа Еміля Паладе доцентом,к.філ.н. Даною Рус, кафедри міжнародних економічних відносин і кафедри германської філології СумДУ, доц., к.філ.н. Ольгою Жулавською та доц., к.е.н. Світланою Тарасенко.
#DemocraticValues #FoodAndDemocracy #InterculturalDialogue #YouthDialogue #StudentDiscussion #CulturalDiplomacy



